Situl arheologic de la Popesti
Situl arheologic de la Popesti, Judetul Arges
In campania arheologica din toamna anului 1986, specialisti din cadrul Muzeului Judetean Arges au efectuat sapaturi de cercetare in comuna Popesti, unde la 860 de metri de albia raului Teleorman se afla un tell neolitic cu o inaltime de 3,20 m si un diametru de 40 m. Aici s-au descoperit doua locuinte si o vatra dreptunghiulara.Asemenea sapaturilor de la Vidra, Tangaru, Cascioarele, Glina si Teiu (judetul Arges), si la Popesti au fost scoase la iveala mai multe obiecte incadrate fazei eneolitice si apartinand caracteristic si spatial Culturii Gumelnita.
Astfel, prin sapaturi de salvare au fost recuperate unelte din piatra, os, ceramica de uz casnic, figurine antropomorfe si zoomorfe, fragmente de cupru.
In prezent, materialele arheologice sunt depozitate la Muzeul judetean Arges.
Gumelnita este numele dat de arheologi unei culturi neolitice din a doua jumatate a mileniului V i.e.n. Asezarile de tip tell din aceasta perioada sunt plasate, de regula, in lunca raurilor, in apropierea teraselor sau pe pantele lor.
Sapaturile efectuate la Popesti evidentiaza gradul de raspandire si de interferenta a culturilor eneolitice de pe teritoriul judetului Arges.
In comuna Popesti, alte doua obiective sunt incluse in lista monumentelor istorice din judetul Arges, si anume: monumentul istoric de arhitectura biserica "Sf. Nicolae" (1843) din satul Palanga si crucea de piatra (1822) din curtea bisericii din Popesti, clasificata ca monument memorial sau funerar.
Asezare: Comuna Popesti se afla in extremitatea sudica a judetului Arges, la limita cu judetul Teleorman. Este strabatuta de soseaua judeteana DJ504, care o leaga spre nord de Izvoru, Recea si Buzoesti.