Romania locurilor frumoase

Schitul Vovidenia

Schitul Vovidenia, Judetul Neamt

Schitul Vovidenia, prin cele trei sute de ani de existenta a inscris o pagina frumoasa in marea carte a istoriei Moldovei si a Bisericii romanesti.

Avand drept ctitor principal pe unul din vrednicii episcopi ai Romanului din secolul al XVIII-lea (Ioanichie), Vovidenia, asemenea altor ctitorii vladicesti, ne arata formarea profund isihasta a ierarhilor moldoveni de acum doua-trei secole, stransa legatura dintre manastiri si ierarhi cat si dorinta arzatoare de inalta traire mistica in monahismul romanesc, cu mult inainte de epoca cuviosului Paisie de la Neamt.

Alaturi de episcopul Ioanichie, Vovidenia poate socoti printre ctitorii mari si pe voievodul Constantin Racovita al Moldovei, care a acordat acestui schit diferite scutiri de dari si privilegii.

La Schitul Vovidenia exista in trecut un numar insemnat de carti si manuscrise. O parte dintre carti, cu o vechime de peste 300 de ani, poarta pe ele insemnari facute de episcopul ctitor Ioanichie si de alti monahi vestiti.

Manuscrisele (unele scrise la Vovidenia, altele daruite acestui asezamant calugaresc) au o tematica variata: istorica, filocalica, omiletica, tipiconal - liturgica etc. Toate acestea reflecta preocuparea carturareasca a calugarilor ce vietuiau atat
de aproape de obstea staretului Paisie de la Neamt.

Astazi, la Schitul Vovidenia se pastreaza cateva icoane vechi, vase si obiecte de cult lucrate din argint, un numar insemnat de tiparituri iesite de sub teascurile tiparnitei de la Neamt care impreuna vorbesc despre existenta unei active vieti bisericesti traita in aceasta comunitate monahala.

Multe dintre obiectele pretioase poarta numele unor monahi incrustate pe ele, altele sunt fara insemnari; cele mai multe dintre ele sunt produsul atelierelor Manastirii Neamt, fiind bine realizate, cu mult gust si discretie. Schitul pastreaza aceste obiecte ca un semn vazut al generatiilor care au trecut dar si ca marturie despre preocuparea pentru frumos a calugarilor care le-au realizat.

Drintre egumenii pe care i-a avut schitul in decursul vremii unii s-au distins ca monahi cu viata cuvioasa, iar altii ca buni gospodari si ctitori restauratori. in unele perioade, mai ales in secolul al-XIX-lea la Vovidenia vietuiau mai mult de cincizeci de monahi, iar intre schiturile Manastirii Neamt, Schitul Vovidenia era trecut al doilea, dupa Secu.

La Vovidenia au trecut sau au poposit mai multi ierarhi ai Bisericii noastre, calugari vestiti si multi oameni de carte atrasi totodata si de frumusetile acestor locuri.

Sursa: www.schitulvovidenia.com

Localizare Schitul Vovidenia

Scrie review Schitul Vovidenia

Ai vizitat Schitul Vovidenia? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii