Romania locurilor frumoase

Rupea - obiective turistice Rupea

Rupea, Judetul Brasov

Orasul Rupea este punct de trecere din Valea Oltului in Valea Tarnavelor, situat in zona de contact dintre Podisul Transilvaniei si Carpatii Orientali.
Scurt istoric Rupea: In urma sapaturilor efectuate pe raza orasului Rupea s-a atestat prezenta omului pe aceste meleaguri inca de acum 2.000 ani, in partea de jos a orasului descoperindu-se o piatra militara romana. Denumirea localitatii deriva din cuvantul latin "rupes" care inseamna con de stanca si se atribuie stancii cuaternare pe care se inalta cetatea.
Ca resedinta de targ Rupea este amintita inca din 1433 si cunoscuta ulterior ca un centru comercial dezvoltat. Anual se tineau aici 4 targuri mari. Targurile din Rupea erau cele mai renumite din Transilvania epocii. Pe timpul lui Matei Corvin Rupea era centrul a 12 bresle de mestesugari.
In vestul orasului pe o stanca abrupta de roca de bazalt este asezata Cetatea Rupea care este una din cele mai vechi si mai puternice cetati din Transilvania, aceasta fiind atestata documentar pentru prima oara in anul 1324 cu toate ca a fost construita cu mult inainte de acea data, dar nu exista documente in acest sens.
In anul 1601 Mihai Viteazu trece pe aici iar mai tarziu Stefanita Voda.
In anul 1688 se instaleaza in cetate primii soldati austrieci, acestia renovand cetatea .
Sasii au populat or. Rupea la jumatatea secolului al XII-lea
Principala ocupatie a locuitorilor era agricultura si cresterea vitelor, Rupea fiind si un centru comercial si de meserii foarte important
Pana la mare unire din 1918 dominatia saseasca dadea un aspect cu totul strain orasului. Atunci, Rupea a jucat un rol important in intreg tinutul. Aici s-a format primul consiliu national din judetul Tarnava Mare.
Din punct de vedere economic si cultural este de remarcat ca inainte de anul 1918 Rupea avea 4 banci dintre care cea mai importanta Banca Cetatea, iar in 1920 a luat fiinta prima Scoala gimnaziala.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial desi situatia geo-politica a Romaniei a determinat o stagnare a dezvoltarii atat la nivel national cat si local, Rupea a continuat sa se dezvolte construindu-se policlinica, casa de cultura, cinematograful, cartierele cu blocuri de locuinte, s-a rezolvat aductiunea apei si s-au dezvoltat intreprinderile industriale si mestesugaresti.

Localizare Rupea

Scrie review Rupea

Ai vizitat Rupea? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii