Rezervatia Paleontologica Repedea
Rezervatia Paleontologica Repedea, Judetul Iasi
Este amplasata in apropierea Releului de televiziune pe dealul Repedea, unde se afla un afloriment si unele cariere de piatra care scot la lumina rocile calcaroase si gresii calcaroase puternic fosilifere datate apartinand Sarmatianului (aproximativ 10 milioane ani).Profesorul Grigore Cobalcescu de la Universitatea Al. I. Cuza cerceteaza zona carierelor de piatra de la Pietrarie-Repedea in anul 1862 si publica lucrarea "Calcariul de la Rapidea" in care descrie fauna fosila descoperita in rocile respective. Aceasta lucrare reprezinta actul de nastere al geologiei romanesti.
Dealul Repedea a constituit obiectul a numeroase studii paleontologice, lito si biostratigrafice, sedimentologice si geochimice. Fosilele si calcarele existente atesta ca pe acest teritoriu a existat fundul Marii Sarmatice. Dintre fosile cele mai importante sunt cele de Mactra Podolica.
Dealul repedea prezinta importanta si sub aspectul vegetatiei, faunei, morfologiei reliefului si a peisajului, datorita pozitiei sale la limita Podisului Central Moldovenesc cu Campia Moldovei si a contactului dintre silvostepa si padure.
Din aceste motive, zona a fost declarata rezervatie naturala si pusa in protectie prin Hotarare a Consiliului de Ministri in 1955 si prin Hotararea Consiliului Judetean Iasi in anul 1994.
Prin frumusetea peisajului, a reliefului si a naturii, Dealul Repedea a devenit punct de atractie al turistilor si zona de refugiu pentru populatia Iasului.