Rezervatia naturala Bazias
Rezervatia naturala Bazias, Judetul Caras-Severin
Tipul rezervatiei: mixtaSuprafata: 170,9 ha
Rezervatia este declarata pe teritoriul administrativ al comunei Socol (judetul Caras-Severin), delimitata in apropierea localitatii Bazias.
Rezervatia naturala Bazias este situata in tinutul Carpatilor Occidentali, subtinutul Muntilor Banatului, unitatea geomorfologica Muntii Locvei. care fac parte din grupa muntilor si podisurilor calcaroase. Cu toate acestea, zona muntoasa imediata adiacenta este caracterizata prin altitudini foarte joase si roci granitice. Din punct de vedere geologic, teritoriul face parte din domeniul Danubian, iar din punct de vedere petrografic, se pot observa granitele, in unele puncte aflorand.
Tipuri de habitate: are profil forestier si a fost delimitata in apropierea localitatii Bazias pentru protejarea asociatiilor vegetale de Fraxinus ornus, Cornus mas, Tilia tomentosa, Quercus cerris cu bujorul banatean in stratul ierbaceu Paeonia officinalis var. banatica, Paeonia mascula, dar si numeroase orhidee.
Flora - Speciile de flora de interes comunitar existente aici sunt Paeonia officinalis ssp. banatica, Paoenia mascula.
Fauna - Este reprezentata de numeroase specii de interes comunitar, din randul nevertebratelor putand mentiona: Lucanus cervus, Cerambyx cerdo, Eriogaster catax etc.
Fauna de vertebrate este bine reprezentata la nivelul fiecarei clase, inclusiv Mammalia. Astfel putem observa numeroase specii de amfibieni si reptile, pasari specifice padurilor, cu un anumit grad de protectie, mamifere mici, precum parsii sau chitcanii, dar si mamifere mari, precum caprioara, porcul mistret sau lupul.
Fauna piscicola este slab reprezentata datorita fluctuatiei nivelului cursului de apa.
Cai de acces: Orsova- Moldova Noua-Pojejena-Bazias - DN57 pana in localitatea Pojejena, dupa care se merge pe DJ57A, pe sensul de mers Pojejena-Bazias.
Rezervatia naturala Bazias face parte din Parcul National Portile de Fier