Plaiul Domnesc
Plaiul Domnesc, Moroeni
Plaiul Domnesc este o rezervatie naturala de tip paleontologic.Situata la marginea localitatii Moroieni de la poalele Bucegilor este semnificativa prin calcarele recifale ale tithonicului. Aceste calcare se intalnesc si in rezervatia Plaiul Hotilor situata la est de soseaua Sinaia - Moroieni - Targoviste in muntele Paduchiosul. Calcarele recifale ale tithonicului din aceasta rezervatie sunt cunoscute si sub numele de calcare Stramiberg (dupa numele localitatii din Cehoslovacia).
Fauna de fosile este formata din spargeri calcaroase, numerosi corali, gasteropode, cefalopode, brahiopode, echinodirnie, dar remarcabila este fauna de crustacee decapode din care au fost determinate peste 40 specii si subspecii.
Speciile foarte rare, care prezinta interes deosebit pentru studiile de filogeneza sunt crustaceele amintite mai sus, Galaesneropsis Lectythocaris si gasteropodul Protocypreatithonica primul ghioc aparut pana in prezent numai in Sicilia.
Pe muntele Lespezi, la nord de puctul Claia de Piatra, se gaseste un mic petec de calcare calloviene de culoare cenusiu-deschis subnoduloase si cu accidente silicioase negre spre partea superioara a succesiunii straturilor, fiind cel mai bogat nivel stratigrafic din Carpati.