Romania locurilor frumoase

Pestera Ghetarul Scarisoara

Pestera Ghetarul Scarisoara, Garda de Sus

Pestera Ghetarul Scarisoara este o rezervatie naturala speologica
Pestera face parte din sistemul carstic Ghetar-Ocoale-Dobresti, numele de ghetar provenind de la faptul ca ascunde in ea cel mai mare ghetar subteran din Romania, fiind prima pestera din tara noastra declarata monument al naturii, inca din 1938…

Drumul prin padure pana la pestera este minunat si de aici poti ajunge chiar in Arieseni pe un traseu marcat cu triunghi rosu, in numai 4 ore si jumatate.
Impresionanta este intrarea in pestera, printr-o gura imensa (o groapa cu diametrul de circa 60 de metri, numita aven), adanca de 48 de metri, ce a fost amenajata cu 270 de trepte metalice, unele destul de abrupte. Initial, acestea au fost din lemn si se mai vad aruncate pe langa ele sau sub scheletul metalic, facand acum corp comun cu natura inconjuratoare.
Tot timpul anului se pastreaza zapada aici, dovada ca am gasit si noi urme in prima decada a lunii septembrie.

Prima intrare este in Sala Mare, care este, de fapt, prima incapere subterana, accesul facandu-se printr-un portal de 24 de metri latime si 17 metri inaltime.
Initial am crezut ca este o pestera mai lunga, dar nu putem vizita decat 260 de metri, restul pana la 720 fiind apanajul speologilor. Nu sunt deschise circuitului turistic nici Rezervatia Mica si nici Rezervatia Mare, sectorul turistic vizitabil fiind Aven-Sala Mare-Biserica.
Gheata de la suprafata Salii Mari are peste 4000 de ani!! in pestera se afla cateva formatiuni, la intrare distingand un bloc de gheata ce o intruchipeaza pe Fecioara Maria cu pruncul, cel putin asa ni s-a parut noua. in spatele acesteia se afla o gura ce coboara 60 de metri vertical si se continua cu jumatate de kilometru, zona destinata speologilor, dupa cum ne-a informat ghidul.

De altfel, in dreapta intrarii se merge spre o zona denumita Biserica, la baza unei pante abrupte de gheata, spre care nu mai avem acces, desi in trecut era permis, distingandu-se Altarul cu Preotul in centru. inaltimea ansamblului (punctul cel mai inalt) este de 17 metri, pana sus fiind un total de 60 de metri. in dreapta se afla o forma denumita Elefant si o Cascada inghetata.
Aceste formatiuni se mai topesc in cursul anului (exceptand partea centrala), dar se refac in timpul iernii in forme asemanatoare. Uimitor, nu?
Vara, satenii tineau aici carnea la rece, pe vremea cand nu exista curent si nu erau frigidere. Iarna, in pestera sunt minus sapte grade, iar vara minus un grad.
Pestera nu e niciodata la fel datorita naturii ghetii, in continua transformare, asa ca merita sa o vizitam chiar si de mai multe ori!
in pestera exista si lilieci, iar in Rezervatia Mare s-a descoperit un schelet de capra salbatica, semn ca se ascundeau pe aici…

Pentru cine nu stie, la noi in tara se afla patru pesteri cu gheata, cea de la Scarisoara fiind una din ele. in total, in Apuseni se afla 4000 de pesteri, 166 numai in jurul Scarisoarei. Tot de la ghid, am aflat ca Pestera Hodobana este cea mai lunga, avand 18 kilometri si este pestera cu cel mai mare grad de ramificatii din lume, un adevarat labirint. Ghidul (nu) glumea spunand ca daca nu mergi cu vopseaua in mana in aceasta, nu mai iesi!
Dupa ce vizitezi pestera, daca nu ai facut-o inainte, neaparat trebuie sa te opresti sa admiri frumusetea Apusenilor, sa vorbesti cu oamenii, sa asculti povestile lor, sa cumperi tot felul de obiecte din lemn sculptate de ei si sa le privesti casele si curtile ingrijite unde si tu ai vrea sa ramai o vesnicie.

Localizare Pestera Ghetarul Scarisoara

Scrie review Pestera Ghetarul Scarisoara

Ai vizitat Pestera Ghetarul Scarisoara? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii