Muzeul Satului "Ion Chelcea" - Boteni
Muzeul Satului "Ion Chelcea" - Boteni, Judetul Arges
In comuna Boteni se afla Muzeul Satului care poarta numele unuia dintre cei mai mari etnografi ai țarii, prof. Ion Chelcea.La inițiativa unor oameni inimosi de-ai locului, muzeul a fost inaugurat in anul 2009, cu ocazia celei de-a 14-a ediții a Festivalului Braul de la Boteni, indeplinind astfel dorința mareului etnograf si incununand eforturile acestuia de a inființa un un lacas al culturii tradiționale locale la Boteni.
Cladirea care adaposteste Muzeul Satului este construita in stilul tradițional specific zonei Muscelului, cu pridvor inalt, adapostind doua incaperi desparțite de o tinda.
In muzeu se regaseste tot ce are mai frumos si mai valoros acest ținut muscelean.
in incaperea principala a muzeului sunt expuse obiecte tradiționale muscelene, care ilustreaza tradițiile, obiceiurile si ocupațiile localnicilor de-a lungul vremii. Printre cele mai admirate exponate se numara costumele populare specifice zonei - printre care si un frumos strai de mireasa.
Lada de zestre reprezinta si astazi un obiect de valoare pentru orice locuitor al Boteniului, desi ele au devenit prezențe destul de rare in casele localnicilor. Realizate din lemn si pictate manual, acestea conțineau lucrurile cu care fetele de maritat plecau din casa parinteasca catre noua lor locuința.
Pereții caselor tradiționale erau decorați cu chilimuri, lucrate de femeile din Boteni la razboiul de țesut sau pe gherghef. Chilimurile sunt realizate cu motive geometrice, dar si florale, inspirate din natura.
Una din ocupațiile principale ale femeilor muscelene era țesutul, razboiul de țesut fiind un obiect nelipsit in trecut din casele localnicilor din Boteni. Cu ajutorul acestuia, femeile țeseau postavul din care se faceau cioarecii si ițarii barbaților, dar si delicata panza de borangic din care se lucrau iile purtate de frumoasele Boteniului.
Tinda adaposteste o bucatarie tradiționala din zona Muscelului, avand in mijloc o masa joasa rotunda in jurul careia ai casei se asezau sa ia masa. in interiorul bucatariei se regasesc numeroase obiecte folosite in gospodarie, precum: donița in care se ținea apa, bota folosita la fabricarea țuicii, tronul de malai, copaia, oale de pamant in care era ținuta mancarea, plosca, butoiasele in care se ținea țuica, putineiul in care se faceau untul si smantana.
Tacamurile erau confecționate din lemn, iar vasele din lut. Pe peretele bucatariei sunt expuse inclusiv obiecte de ceramica de Boteni, pana in anii 1920 - 1930 localnicii practicand mestesugul olaritului.
O alta incapere a Muzeului Satului adaposteste vestigii istorice - obiecte descoperite pe teritoriul comunei Boteni, unele datand chiar din Neolitic. Ca marturii ale trecutului, aici sunt expuse unelte, arme si obiecte casnice, toate lucrate manual din piatra, lemn sau fier.
O importanta parte a muzeului adaposteste palmaresul impresionant al Ansamblului Folcloric Argeselul, mandria locuitorilor Boteni. Zeci de diplome, medalii, plachete, premii si fotografii sunt expuse in vitrine.
Expoziția rezerva un loc aparte fiilor comunei, personalitați marcante ale culturii romanesti: Petre Țuțea, Ion Chelcea, Georgeta Bidilica Vasilache, Mihaela Bidilica Vasilache. La Muzeul Satului din Boteni regasim carți, reviste, articole scrise de condeile maiastre ale scriitorilor amintiți.
Comuna Boteni este situata pe Valea Argeselului, la o distanța de aproximativ 24 km de Campulung si 50 km de Pitesti. Este strabatuta de soseaua naționala DN73D, care o leaga spre sud de Hartiesti, Vulturesti, Davidesti, Mioveni si Maracineni (unde se termina in DN73) si spre nord de Mioarele si Valea Mare-Pravaț (unde se termina in DN72A).