Muzeul memorial Bogdan Petriceicu Hasdeu - Castelul Iulia Hasdeu
Muzeul memorial Bogdan Petriceicu Hasdeu - Castelul Iulia Hasdeu, Campina
Program de vizitare: 9.00-16.30Adresa: B-dul Carol I nr. 199 Campina
Telefon: 0244/335.599
Castelul Iulia Hasdeu, creatia lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, construit in memoria fiicei sale, Iulia Hasdeu dupa moartea acesteia (numit si "Castelul Magului de la Campina"), care, alaturi de cavoul Iuliei Hasdeu din Cimitirul Bellu din Bucuresti, reprezinta una dintre constructiile unicat realizate aproape exclusiv pe baza informatiilor si planurilor transmise de catre Iulia (din "lumea de dincolo") in cadrul sedintelor de spiritism organizate de tatal sau. Aici a scris B. P. Hasdeu lucrarea de esoterism Sic Cogito ("asa gandesc!") si tot aici a realizat primele experiente de psihofotografie.
Vizita lui I.L. Caragiale la castelul - templu in 1896, descrisa in Epoca, ofera informatii despre atmosfera locului. Dramatrugul venise pentru a-i lua savantului un interviu despre starea literaturii romane.
Avand sansa de a fi indrumat de insusi B.P. Hasdeu, care-i dadu pe parcursul vizitei explicatii interesante privind simbolismul cladirii, Caragiale reda cele vazute. Usa de piatra, "loc de trecere intre doua stari, intre doua lumi, intre cunoscut si necunoscut, (...) intre domeniul profan si cel sacru" se rotea cu usurinta, permitand accesul, invitand pe om "sa descopere misterul". Trecerea simbolizeaza "initierea la cunoastere". in traditia crestina, usa are o mare importanta caci prin ea se produce "accesul la revelatie". Prin usa principala castelului-templu, omul patrundea intr-o sala inalta si ingusta, ca un pronaos, de unde, printr-un culoar format din doua oglinzi paralele, ajungea in rotonda.