Muzeul Judetean Ialomita
Muzeul Judetean Ialomita, Slobozia
Muzeul Judetean Ialomita detine un valoros patrimoniu arheologic, dobandit in urma cercetarilor sistematice, sau a descoperirilor intamplatoare. Colectia de arheologie este constituita din obiecte ce apartin unor perioade istorice diferite, incepand din neolitic (mil. V a. Chr.) si pana in plina epoca medievala (sec.XV-XVIII).Aceasta colectie cuprinde, de asemenea, cea mai veche marturie de fauna preistorica documentata pe teritoriul ialomitean, si anume fragmente de Mammuthus primigenius (300 000 ani), descoperite Piscul Crasani si Fetesti-Vlasca. De asemenea, colectia cuprinde si cateva exemplare de amoniti (moluste cefalopode, ce au aparut acum aprox. 400 milioane ani, in Devonian, si au disparut acum 65 milioane ani, la sfarsitul Cretacicului, odata cu dinozaurii), prelevati de actualul director al muzeului, arheolog Florin Vlad, din rezervatia fosilifera Harsova, jud. Constanta.
Cea mai mare parte dintre obiectele apartinand acestei colectii sunt expuse astazi la Muzeul Judetean in cadrul expozitiei tematice "Evolutia comunitatilor umane in bazinul Ialomitei, Omul si Raul".
Artefactele ce apartin culturilor neo-eneolitice (mil. V-IV a Chr.), ofera prilejul cunoasterii creatiei materiale si spirituale a comunitatilor umane sedentare, legate organic de marile centre de civilizatie din Peninsula Balcanica si Orientul Apropiat.
Din epoca metalelor citam in mod deosebit depozitul de bronzuri de la Dridu-Metereze (Hallstatt sec. X-IX a. Chr.). Prin numarul mare de piese (352) si diversitatea lor (seceri, varfuri de lance, topoare, obiecte de podoaba, de harnasament) se incadreaza in categoria marilor valori antice descoperite in Romania.
Reprezentative pentru cultura si civilizatia geto-dacica din campie, sunt colectiile de obiecte descoperite in davae-le din apropierea unor cursuri de apa (Ialomita, Borcea). Printre aceste valori amintim - rhyton din lut si vatra cu decor solar de la Piscul
Crasani, olaria lucrata cu mana si la roata de la Stelnica-Gradistea Mare sau Popina-Bordusani.
Colectiile de epoca medievala (sec. VIII-XVIII), provenite din asezari (Dridu, Targul de Floci) si necropole (Platonesti), pun in valoare atat cultura materiala a acestor secole, cat si diferitele evenimente istorice petrecute.
Muzeul detine si o colectie dc numismatica cu piese republicane si imperiale romane, bizantine, turcesti, bulgaresti, austro-ungare si romanesti din bronz, sau argint.
A existat si exista o preocupare deosebita pentru largirea patrimoniului arheologie prin desfasurarea unor activitati de cercetare stiintifica si restaurare pe santierele arheologice de la: Bordusani-Popina (preistorie), Saveni - La Movile (preistorie), Bucu-Popina (protoistorie), Platonesti-terasa (protoistorie), Platonesti - tumul (populatii alogene pe teritoriul tarii noastre), Stelnica-Gradistea Mare (perioada getica), Platonesti-necropola si Vladeni-Popina Blagodeasca (cultura Dridu), Giurgeni -Orasul de Floci (civilizatie medievala, locul de nastere al marelui Mihai Voievod Viteazul).