Muzeul Etnografic "Golestii Badii" din Topoloveni
Muzeul Etnografic "Golestii Badii" din Topoloveni, Topoloveni
Muzeul Etnografic din Topoloveni este alaturat curtii bisericii vechi din Golestii Badii si reprezinta pentru turisti o poarta spre trecut, spre traiul zilnic al satenilor si spre obiceiurile acestora.Muzeul este format din mai multe camere in care sunt expuse articole vestimentare, printre care cateva ii vechi de peste 100 de ani, obiecte de uz zilnic (oale, vase din lut cu inscriptii traditionale, unelte gospodaresti), etc.
Impresionanta este si expozitia de aparatura folosita de bunicii nostri ce cuprinde, printre altele, un gramofon functional si radiouri vechi.
Pe langa aceste elemente, remarcabile sunt si zecile de fotografii, donate de oamenii locului, care impodobesc peretii muzeului si care surprind elemente din viata satului din perioada 1800-1900.
Un element de o valoare inestimabila este o roca-meteorit, cazuta din cer, donata de sateni muzeului.
Biserica Golestii - Badii, alaturi de care se afla Muzeul Etnografic din Topoloveni, reprezinta, de asemenea, un punct de atractie, fiind un monument istoric reprezentativ pentru zona. Lacasul de cult afost construit in anul 1745, in timpul domniei lui Constantin Mavrocordat, si gazduieste doua evanghelii vechi de aproape trei secole.
Orasul Topoloveni se afla in sud-estul judetului Arges, in marginea sudica a Platoului Candesti, pe malurile raului Carcinov. Este strabatut de soseaua nationala DN7, care leaga Pitestiul de Bucuresti. La Topoloveni, din acest drum se ramifica soseaua judeteana DJ 702, care il leaga spre nord de Priboieni, Beleti-Negresti, Dobresti, Botesti si mai departe in judetul Dambovita de Candesti.