Romania locurilor frumoase

Microregiunea REGIOVEST Szent Laszlo - obiective turistice Microregiunea REGIOVEST Szent Laszlo

Microregiunea REGIOVEST Szent Laszlo, Judetul Harghita

Comunele si satele apartinatoare sunt: Comuna Mugeni, cu satele Alunis, Dejutiu. Lutita, Taietura, Matiseni; comuna Porumbenii Mari cu satul Porumbenii Mici, comuna Feliceni cu satele Alexandrita, Teleac, Valeni, Arvateni, Oteni, Taureni, Hoghia, Forteni, Cireseni, Polonita, comuna Ulies: Daia, Iasu, Ighiu, Nicolesti, Obranesti, Vasileni, Petecu, comuna Darjiu cu satul Mujna. Suprafata microregiunii este de 28368 hectare, populatia numara 11347 de locuitori.

- Feliceni (Felsoboldogfalva, Obermariendorf). Turnul bisericii reformate dateaza din sec. al 13-lea si este construit in stil de tranzitie. Tavanul naosului este acoperit cu 91 de casete pictate, iar sanctuarul cu 63 de casete pictate, acestea fiind dintre cele mai frumoase casete pictate din Transilvania. in anul 1974 s-au descoperit urme de fresce din secolele 15-16.

- Lutita (Agyagfalva). Numele satului Lutita este strans legat de adunarea nationala secuiasca din anul 1506 si de evenimentele adunarii populare din 1848, evenimente comemorate prin monumentul ridicat in hotarul asezarii. Biserica reformata este monument arhitectural, a fost construita in stil gotic tarziu (sec. al 15-lea), iar tavanul pictat dateaza din 1725-1739.

- Mugeni (Bogoz). Biserica reformata construita in sec. al 14-lea, suferind mai multe modificari in sec. al 15-lea, este una dintre cele mai frumoase constructii medievale ale zonei Odorheiului. Valorile de seama ale bisericii sunt: picturile murale din secolele 13-14 (prezentand legenda lui Sfantul Ladislau, picturi aflate in stare deteriorata, frescele Sfanta Margareta, partea de jos "Ultima judecata"), tavanul pictat, fragmente de scriere runica. Frescele au fost pictate in stil roman tarziu.

- Porumbenii Mari (Nagygalambfalva). Biserica reformata a fost construita in stil de tranzitie, in sec.13-14. Valorile artistice sunt: sanctuarul, usa din sanctuar, urmele de pictura murala din sec. al 14-lea, tavanul pictat (1789). Biserica greco-catolica , azi biserica ortodoxa "Sfantu Nicolae", ridicata in anul 1737 este monument arhitectural. Lacul Rat (sau Rak) din hotarul satului este rezervatie botanica.

- Darjiu (Szekelyderzs).Biserica fortareata din Darju este trecuta pe lista patrimoniului mondial fiind una dintre cele mai vechi si importante monumente istorice din zona Odorhei. Picturile murale din interiorul bisericii pictate in anul 1419 si cele cinci tablouri succesive constituie cea mai frumoasa reprezentare a legendei Sfantului Ladislau. Arhitectura bisericii contine atat elemente romane cat si gotice. Cele mai vechi elemente de stil roman dateaza din secolele 13-14, celelalte elemente, care indica o reconstructie in stil gotic fiind din a doua jumatate a secolului al 15-lea. Biserica are a pozitie centrala intre cele cinci bastioane si turnul pentru clopote. Scierea runica are urmatoarea descifrare: "Cantorul Miklos preot" (1431). Biserica reformata a satului fost construita in anul 1870, iar cea baptista in anul 1929.

Scrie review Microregiunea REGIOVEST Szent Laszlo

Ai vizitat Microregiunea REGIOVEST Szent Laszlo? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii