Romania locurilor frumoase

Microregiunea Poganyhavas - obiective turistice Microregiunea Poganyhavas

Microregiunea Poganyhavas, Judetul Harghita

Comunele microregiunii sunt: Frumoasa, Mihaileni, Lunca de Sus, Lunca de Jos, Ghimes-Faget (judetul Bacau). Suprafata microregiunii este de 34764 ha (9% arabil, 27% padure), numarul populatiei se ridica la 21046 de locuitori. Este o microregiune formata pe teritoriul Muntiilor Ciucului incepand cu Pasul de la Frumoasa (1159 m) pana la Pasul Nyerges (878 m). inaltimile mai mari sunt: Sajhavas (1555 m), Szello-teto (1496 m). Pe teritoriul Ciucului de Mijloc, in apropiere de Sumuleu Ciuc, se intercaleaza doua conuri vulcanice: Sumuleu Mare si Sumuleu Mic. Reteaua hidrografica in estul microregiunii este tributara raului Trotus (paraiele Csuges, Sulta, Ciobanis, Valea Uzului). Depresiunea Ciucurilor apare ca o depresiune intracarpatica alungita pe valea raului Olt, de la Pasul Izvoru Muresului (896 m) pana la defileul Oltului de la Baile Tusnad (650 m).

- Livezi (Lovesz) este o asezare risipita tipica zonei montane, cu populatie romaneasca. in anul 1897 a fost inaugurat viaductul de cale ferata, cel mai lung viaduct din tara, avand lungimea de 264 m si inaltimea de 61 m fata de talpa vaii.

- Frumoasa (Csikszepviz). Importanta satului a crescut datorita stabilirii armenilor in localitate, care au contribuit la dezvoltarea economica a asezarii. in anii 1700-1800 comuna Frumoasa era unul dintre cele mai importante centre comerciale din Depresiunea Ciucului. Producerea cergii de aici a fost recunoscuta in toata regiunea. in anul 1986 s-a construit barajul lacului de acumulare de pe valea Frumoasa.

- Valea Ghimesului (Gyimesvolgye) este o zona pitoreasca pe valea Trotusului si interesanta din punct de vedere etnografic. Microregiunea este alcatuita din doua comune apartinand judetului Harghita si o comuna din judetul Bacau (Ghimes-Faget). Ceangaii din Ghimes sunt considerati ca un grup etnic al secuilor, cu un mod de viata diferit de cea a ceangailor din Moldova. intrucat terenul arabil aproape lipseste, baza economiei locale o constituie cresterea animalelor (pastoritul oilor), exploatarea si comercializarea lemnului si industria casnica. Sunt caracteristice asezarile risipite pe culmile muntoase si in vai laterale, iar in valea principala a Trotusului asezarile au o structura rasfirata. Viata folclorica si traditiile etnografice sunt vii, iar portul popular local constituie o curiozitate specifica a vaii. Pasul Ghimes este strajuit de cetatea Rakoczi.

Scrie review Microregiunea Poganyhavas

Ai vizitat Microregiunea Poganyhavas? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii