Romania locurilor frumoase

Microregiunea Hegyalja - obiective turistice Microregiunea Hegyalja

Microregiunea Hegyalja, Judetul Harghita

Localitatile microregiunii: comuna Varsag, comuna Zetea cu satele Desag, Izvoare, Poiana Tarnavei, Sicasau, Sub Cetate, comuna Dealu: Fancel, Sancrai, Tamasu, Tibod, Ulcani, Poiana Rotunda, comuna Lupeni cu satele Bisericani, Bulgareni, Satu Mic, Paltinis, Morareni, Sancel, Firtusu, Pauleni, comuna Bradesti cuTarnovita, comuna Satu Mare si satele Beclean si Cadiseni din Odorheiu Sceuiesc. Suprafata microregiunii este de 56229 ha (14% arabil, 40% padure), populatia numara 19396 de locuitori.

- Subcetate (Zetevaralja) Obiectivul turistic cel mai important este barajul si lacul de acumulare Subcetate, creat la confluenta paraului Sicasau cu raul Tarnava Mare. Barajul de acumulare are rol economic, energetic, social-turistic si de ocrotire a mediului. Cetatea Zetea de pe Dealul Desag (812 m) a fost locuita in epoca de fier, iar astazi este sit arheologica.

- Dealu (Oroszhegy), localitate tipica zonei submontane, este asezata la poalele sudice ale Varful Desko (1009 m). Biserica romano-catolica a fost construita intre anii 1764-1770. Pictura executata in stil baroc de pe altarul principal este pastrata la parohia romano-catolica din localitate. Curiozitatea satului este Cetatea Mak (Makvara), unde au fost descoperite doua asezari ale culturii Wietenberg ale caror obiecte ceramice sunt datate din a doua jumatate a epocii bronzului. Astazi este rezervatie arheologica.

- Lupeni (Farkaslaka). Numele satului este strans legat de numele scriitorului Tamasi aron, care s-a nascut in localitate. Casa natala (muzeu comemorativ), mormantul Tamasi, monumentul din piatra cioplita, (andezit, declarat monument de arta), sunt obiective turistice de vizitat. Biserica romano-catolica a fost construita intre anii 1842-1848.

- Satu Mare (Marefalva). Este tara portilor secuiesti, cioplite din lemn de stejar, acestea fiind creatii populare de mare valoare artistica. Din cele peste o suta de porti secuiesti, 14 au fost construite inainte de anul 1900. Biserica romano-catolica din localitate a fost construita intre anii 1763-1772. in locul numit "Kolik" se pot observa grote din conglomerat. Cetatea Mare (Marevara) ridicata la o altitudine de 845 m a fost locuita deja in epoca tarzie a bronzului. in urma sapaturilor arheologice s-au gasit obiecte de ceramica din secolul al 12-lea.

Scrie review Microregiunea Hegyalja

Ai vizitat Microregiunea Hegyalja? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii