Romania locurilor frumoase

Microregiunea Harghita Nord-Est - obiective turistice Microregiunea Harghita Nord-Est

Microregiunea Harghita Nord-Est, Judetul Harghita

Comunele din microregiune sunt: Ditrau, Remetea, Lazarea, Tulghes, Subcetate si orasul Borsec. Asociatia microregionala a fost infiintata in anul 1999, dispune de o suprafata de 54584 ha (14% arabil, 41% padure), are o populatie de 22426 de locuitori. Muntii Bistritei, formati din formatiuni metamorfe, ating doar partial teritoriul judetului Harghita. Peisajul este imbogatit de varfuri calcaroase si de urmele lasate de eroziune. Muntii Giurgeului in intregime sunt pe teritoriul microregiunii. Varful Prisca (1545 m) este singura formatiune de sienit-nefelin din Muntii Ditraului, numit si "ditroit" in literatura geologica, cu o intindere de circa 133 km2. Muntii Voslobeni au o desfasurare de la Pasul Izvoru Muresului pana la valea Belcina, cuprinzand si zona de obarsie a celor doua rauri gemene, Muresul si Oltul. Raul Olt izvoreste in la la o altitudine de 1394 m, iar Muresul la poalele Varful Arama (1538 m), la inaltimea de 1350 m.
Zona Borsec-Tulghes constituie zona cea mai nordica a judetului Harghita, si cuprinde depresiunile intracarpatice Bilbor si Borsec, ambele bogate in izvoare minerale carbogazoase. Pasul Tulghes face legatura cu Moldova

- Ditrau (Ditro, Dittersdorf). Are imaginea unei asezari compacte, care se ramifica prin drumurile judetene si locale. Asezarile risipite din imprejurimi au luat nastere in secolul al 19-lea. Biserica romano-catolica (Biserica Katalin) a fost construita intre anii 1746-1757, avand interiorul in stil baroc. Pictura Maria (din 1600) initial poate ca a fost o pictura de altar. Biserica romano-catolica cea noua a fost construita in anul 1911, in stil neogotic-eclectic si este cea mai inalta biserica a Depresiuneii Giurgeului (turnurile au o inaltime de 75 m, lungimea bisericii 55 m, latimea 23 m, capacitate de 3000 locuri). Vitraliile reprezinta cei 12 apostoli.

- Remetea (Gyergyoremete). Plutaritul candva asigura localnicilor o sursa de existenta sigura. De aici porneau plutele pe Mures catre Arad. in anii 1950 s-a construit fabrica de lapte praf. Biserica romano-catolica a fost construita in anul 1771, pe locul capalei de odinioara. Altarul dateaza din anul 1787, iar crucea din 1567. Microstatiunea balneara functioneaza cu 14 vane. Piua si gaterul din Sineu au fost construite in anul 1725.

- Lazarea (Szarhegy) este o localitate cu multe valente turistice. La vest de castelul din Lazarea s-a descoperit o mica asezare, locuita din epoca bronzului pana in evul mediu, care astazi este rezervatie arheologica. Biserica romano-catolica este monument arhitectural datand din perioada stilului roman si al goticului tarziu, construita in jurul anului 1235. Capela Sfantul Anton a fost ridicata in stil gotic tarziu si functiona ca loc de pelerinaj incepand din secolul al 15-lea. Claustrul si biserica franciscana de pe versantul sudic al muntelui Szarmany au fost construite intre anii 1669 si 1752, astazi reprezinta monumente arhitecturale. Biserica, construita in stil baroc, dispune de obiecte cu valori aristice ca altarul principal, altarele secundare si amvonul in stil baroc. Manastirea pana in anul 1729 a avut rangul de convent, unde a activat gardianul Ioan Kajoni intre anii 1669-1674. Kajoni a fost inmormantat in manastire in luna aprilie 1687. Manastirea era un loc de pelerinaj (la 15 august). Castelul familial al contelui Lazar, construit in sec. al 17-lea in stil renascentist este si aztazi cel mai renumit monument arhitectural din Transilvania. Turnul de locuit poarta inscriptia "Cristus Maria 1532". Cel mai vechi turn de locuit dateaza din anul 1450. Trei bastioane au forma patrata, iar cel de-al al patrulea este poligonala. intre anii 1590 si 1594 aici si-a petrecut copilaria principele Gabriel Bethlen. in castel au poposit domnitorii Petru Rares (1527-1538) si domnitorul Mihnea Voda (1660). Castelul se afla in renovare din anul 1967. in incinta castelui se organizeaza expozitii de pictura si sculptura. Tabara de creatie a artistilor numita "Prietenia" functioneaza din anul 1974, iar tabara de arta populara din anul 1978. Participantii la tabara au contribuit la inzestrarea castelului cu obiecte de uz practic (scaune, mese, broderii) si artistice care impodobesc si sala mare a castelului.

Scrie review Microregiunea Harghita Nord-Est

Ai vizitat Microregiunea Harghita Nord-Est? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii