Romania locurilor frumoase

Microregiunea Cristur - obiective turistice Microregiunea Cristur

Microregiunea Cristur, Judetul Harghita

Localitatile microregiunii: Orasul Cristuru Secuiesc cu satul Filias si Betesti, comuna Atid cu satele Criseni, Siclod, Cusmed si Inlaceni, comuna Simonesti cu satele Bentid, Cadaciu Mare, Cadaciu Mic, Chedia Mare, Chedia Mica, Cehetel, Medisoru Mare, Mihaileni, Cobatesti, Nicoleni, Ruganesti, Tarcesti, Turdeni, comuna Avramesti: Andreeni, Cechesti, Goagiu, Medisoru Mic, comuna Sacel: Soimusu Mare, Soimusu Mic, Uilac, Vidacut, comuna Secuieni cu satele Bodogaia si Eliseni. Suprafata microregiunii in anul 1995 a fost de 58639 ha (28% arabil, 23% padure), populatia numara 26497 de locuitori. Microregiunea Cristur se carcaterizeaza printr-un peisaj deluros cu relief foarte variat, cu o eroziune selectiva relativ ridicata, cu multe alunecari de teren si cursuri de ape foarte sinuoase. Singura rezervatie naturala, avand o suprafata de un hectar, se afla in perimetrul satului Filias si dispune de vulcani noroiosi, intretinuti de presiunea gazului metan de aici. Versantii sudici sunt prielnici pentru culturile agricole si pentru silvicultura. Datorita numarului mai mare al zilelor cu soare, s-a dezvoltat cu precadere cultura cerealelor, cultura fructelor si a vitei de vie, producerea zarzavaturilor sub folie. Cresterea cornutelor mari si a porcinelor asigura o alta sursa de existenta a localnicilor.

- Criseni (Korispatak). Biserica unitariana a fost construita in anul 1815, iar biserica reformata al carei turn fost inaltat in 1773, a fost finalizata in anul 1820. in sat se afla muzeul palariilor de paie.

- Inlaceni (enlaka).Biserica unitariana poarta amprenta stilului gotic tarziu din secolul al 15-lea si este una dintre cele mai importante monumentele arhitecturale ale zonei Cristur. Sciererea runica dateaza din anul 1668. Monumentul eroilor cazuti in pimul razboi mondial se afla in fata bisericii. Trama stradala medievala a satului, dispersia haotica a caselor pe teritoriul intravilanului, stradute mici si inguste, impreuna alcatuiesc un peisaj interesant, in care creatiile arhitecturale se evidentieaza la tot pasul. Locurile numite "Varkert" si "Palotakert" au fost considerate ca situri arheologice impreuna cu castrul roman descoperit aici.

Scrie review Microregiunea Cristur

Ai vizitat Microregiunea Cristur? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii