Romania locurilor frumoase

Microregiunea Ciucul de Sus - obiective turistice Microregiunea Ciucul de Sus

Microregiunea Ciucul de Sus, Judetul Harghita

Localitatile microregiunii: comuna Danesti, Sandominic, Carta, Madaras, Racu, Siculeni, Ciceu. Suprafata microregiunii este de 58408 ha (13% arabil, 30% padure), numarul populatiei se ridica la 18790 de locuitori. Depresiunea Ciucului este cea mai lunga depresiune intracarpatica de orientare nord-sud, cu o inaltime de 800-650 m (inclinare catre sud). Depresiunea este impartita in trei grupe: Ciucul de Sus, Ciucul de Mijloc si Ciucul de Jos. Muntii Hasmasul Mare sunt alcatuiti din mai multe grupe de munti, desfasurate pe o lungime de 40 km si pe o latime de 10-15 km la limita judetelor Harghita si Neamt. Cele mai inalte piscuri sunt: Hasmasu Mare (1793 m), Hasmasu Negru (1774 m), Vf. Ecem (1709 m), Vf. Likas (1676 m), Piatra Singuratica (1609 m). Padurile de conifere au extindere mai mare, iar portiunile stancoase sunt golase. Floarea-de-colt (Leontopidul alpinum) este ocrotita prin lege. Grupa Nascalat apartine de Muntii Ciucului. Cele mai inalte piscuri sunt: Varful Nascalat (1566 m), Bocs (1374 m), Varful Livezii (1290 m), Poganyhavas (1352 m).

- Siculeni (Madefalva).Numele satului se leaga de evenimentele petrecute in sat la 7 ianuarie 1764, cand organizarea garzii armatei austriece s-a terminat cu un genocid secuiesc local. Monumentul SICULICIDIUM este un memento in amintirea celor 200 secui masacrati din Scaunul Ciuc si Trei Scaune. Biserica romano-catolica este una dintre cele mai lungi biserici din judet. Biserica Inima iui Isus a fost construita intre 1913-1914.

- Racu (Csikrakos) este amplasat langa Olt, in defileul Bogata. Biserica romano-catolica fortificata este monument arhitectural. Biserica datand din perioada casei regale arpad este poate cea mai frumoasa biserica din Ciuc. Construita in secolul al 13-lea in stil gotic (pe teritoriul Satului Nou), a fost marita in anul 1574, iar in prezent apare sub forma pe care a primit-o in anul 1756. intre anii 1756-1758 a suferit modificari executate in stil baroc. Turnul bisericii (40 m inaltime) are peretii vopsiti cu semnele zodiacului, prin care este unic in tara. Turnul este ornamentat foarte intens, din decoratiile originale se vad figuri antropomorfe, animale, motive florale, constelatii si alte elemente decorative. Piatra funerara a preotului Zold Peter (1727-1795) se afla langa biserica. Cetatea Paganilor (Poganyvar ) din Racu a fost o fortificatie inca din epoca fierului-Latene (sec. I.), avand un rol defensiv, dar a fost locuita si in evul mediu timpuriu. A fost demolata de austrieci. in conacul Cserei (monument istoric), s-a organizat un mic muzeu in amintirea istoricului Cserei Mihaly (1668-1756), iar bustul lui se afla in centrul comunei.

- Danesti (Csikdanfalva) este centrul ceramicii negre si al producerii cergii din Ciucul de Sus. Tesutul covoarelor vopsite, indeletnicire revitalizata in ultimii ani, prin bogatia de culori si motivele ornamentale se inscrie, de asemenea, pe linia pastrarii traditiilor. Fabrica de ceramica neagra aflata in centrul satului prelucra argila extrasa din zona estica a satului. intre anii 1591-1779 satul era vestit si pentru exploatarea si prelucrarea fierului, a zacamantului de mercur (cinabarit) si de caolina, pentru industria moraritului. Prelucrarea lemnului, transportul cu caruta si cresterea animalelor erau de asemenea indeletniciri importante ale localnicilor. Biserica romano-catolica neogotica a fost sfintita la 8 decembrie 1935. in fata bisericii se afla bustul imparatesei Elisabeta. Apa microstatiunii balneare locale Dugas are a temperatura de 29 grade Celsius.

- Carta (Csikkarcfalva). Timp indelungat Carta a fost centrul Ciucului de Sus. Biserica romano-catolica este cea mai importanta si mai frumoasa biserica fortificata din Ciucul de Sus. A fost construita in secolul al 15-lea in stil gotic. Biserica este inonjurata cu un zid inalt de 8 metri si toate instalatiile de apare facute din lemn sunt in stare de functionare. Turnul de poarta si peretii cetatii dateaza din secolele al 15-16-lea. Biserica, construita in stil gotic a fost transformata in 1796, pastrandu-se sanctuarul poligonal vechi, care dateaza probabil din 1444. Printre valorile eclesiastice ale parohiei amintim doua pahare de argint aurit din anii 1540 si 1750. Baia locala Madicsa, cu apa termala se afla la 4,5 km de sat.

Scrie review Microregiunea Ciucul de Sus

Ai vizitat Microregiunea Ciucul de Sus? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii