Romania locurilor frumoase

Microregiunea Ciucul de Jos - obiective turistice Microregiunea Ciucul de Jos

Microregiunea Ciucul de Jos, Judetul Harghita

Comunele microregiunii sunt: Sanmartin, Sancraieni, Santimbru, Leliceni, Ciucsangeorgiu, Cozmeni. Din suprafata totala a microregiunii 15% este pamant arabil, 38% padure. Populatia numara 65760 de locuitori. Microregiunea este tara cartofului. Primele documente privind cultivarea cartofului dateaza din anii 1801-1805. Sunt renumite covoarele secuiesti viu ornamentate de la Sancraieni si Sanmartin.

- Sancraieni (Csikszentkiraly). Localnicii sunt mesteri priceputi ai cioplitului de piatra si de lemn, iar femeile practica tesutul si torsul, acestea fiind indeletniciri casnice stravechi. Covorul, patura, cuvertura, paretarul, facute toate din lana toarsa si vopsita, ornamentate prin alesaturi, sunt pretutindeni cunoscute in Ciucul de Jos. Comuna este renumita prin doua statii de imbuteliere a apei minerale carbogazoase: "Perla Harghitei" si "Harghita". Biserica romano-catolica prezinta caracteristicile a mai multor stiluri de constructie. Biserica a fost construita in secolul al 15-lea in stil baroc. Ulterior in cimitir s-a construit Capela Domnului in stil baroc. in anul 1953 intr-o cariera s-a descoperit tezaurul dacic din aur, datand din epoca fierului. Izvoarele de apa minerala cu cel mai mare debit se alfa la Sancraieni, iar rezervatia naturala "Borsaros" are o lungime de 1 km si o latime de 50-200 metri. Curiozitati ale acestei mlastini sunt plantele rare din quaternal (mesteacanul pitic - Betula nana, plante carnivore, muschiul de tundra si altele). Mlastina este alimentata de 108 izvoare de apa minerala carbogazoasa mezotermala. Locul numit "Lucs" este cel mare tinov natural din Transilvania (120 ha), fiind o rezervatie naturala floristica: este cea mai sudica aparitie a mesteacanului pitic (Betula nana) din glaciatiune.

- Santimbru (Csikszentimre).Biserica romano-catolica construita in 1776 este monument arhitectural.Altarul central dateaza de la inceputul sec. al 16-lea. Capela Sfanta Margareta ridicata in secolul al 15-lea, de asemenea este monument arhitectutral. Mofetele de la Santimbru sunt renumite pentru efectul curativ al gazelor sulfuroase ce se emana din pamant.

- Ciucsangeorgiu (Csikszentgyorgy). Biserica romano-catolica este unul dintre lacasurile de cult cele mai frumoase si mai mari din microregiunea Ciucului de Jos. Data aproximativa a constructiei este anul 1336, iar in 1673 a capatat forma de astazi. Sanctuarul este gotic, bazinul de botezat dateaza din 1731, altarul principal din 1796, cu doua statui medievale, din lemn. Capela este alipita de biserica. in cimitir sunt doua capele mici. Capela ortodoxa "Sf. Gheorghe" a fost cosntruita in secolul al 18-lea.

Scrie review Microregiunea Ciucul de Jos

Ai vizitat Microregiunea Ciucul de Jos? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii