Manastirea Vierosi din Fagetu
Manastirea Vierosi din Fagetu, Mioveni
Manastirea Vierosi din Mioveni dateaza din secolul al XVI-lea, fiind ctitoria vornicului Ivascu Golescu si a clucerului Albu Golescu, pe temelia unei biserici mai vechi. La zidirea ei au lucrat mesteri locali si credinciosii satului.Manastirea este inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.
Urmasii vornicului ctitor, Stroe Leurdeanu si sotia sa Visa, au zugravit si refacut partial biserica manastirii in 1645, pentru ca, in 1825, Samuil Tartasescu, viitorul loctiitor al episcopului de Arges, sa reconstruiasca si sa picteze pe cheltuiala sa Sfantul locas. Monumentul a mai fost restaurat ulterior, intre anii 1924-1927 si 1978-1984.
Ansamblul manastiresc cuprinde mai multe elemente: biserica mare - "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", biserica din cimitir (mica) - "Adormirea Maicii Domnului", clopotnita (turnul portii), staretie, chilii, zidul de incinta.
O echipa de arheologi de la Muzeul Judetean a descoperit vestigii vechi de cateva sute de ani la Manastirea Vierosi din Mioveni, care releva dimensiunile apreciabile ale ansamblului monahal.
De asemenea, sapaturile au pus in evidenta urme ale unor constructii din secolele XVI, XVIII si XIX (anexe ale manastirii). A fost identificat, de asemenea, si traseul unui canal de aductiune a apei, construit la inceputul secolului al XVIII-lea.
In incinta ansamblului este amplasata capela de cimitir, construita de egumenul Samuil Tartasescu, in structura sa fiind utilizate materiale preluate din vechea biserica a Golestilor. Ruinandu-se cu vremea, capela a fost reparata radical in 1937.
La limita accesului in ansamblul manastiresc este amplasata o cruce de piatra. Monumentul este edificat de Samuil Tartasescu in 1836 si constituie un argument prezumtiv al existentei, in incinta Manastirii Vierosi, a unui atelier de pietrari.
in timp, partile componente ale ansamblului monumental s-au degradat accentuat. Astfel, in afara bisericilor, celelalte elemente sunt la stadiul de ruine.
Importanta istorica a manastirii este data de statutul aparte pe care, probabil, constructia a avut-o, aceea de manastire fortificata care servea la adapostirea podoabelor si obiectelor de valoare, in timpul invaziilor sau a vremurilor de restriste.
Se crede ca in aceasta manastire s-a adapostit, pentru un timp, Sfantul Sofronie de la Cioara, cel care a condus Rascoala populara impotriva habsburgilor in anul 1760, unde ar fi trecut si la cele vesnice.
Asezare: Manastirea Vierosi, opera a boierilor Golesti datand din anii 1573-1575, se afla in cartierul Faget din orasul Mioveni, judetul Arges.