Manastirea Runc
Manastirea Runc, Judetul Bacau
Manastirea "Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil" RuncManastirea "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil", Runc - monument istoric,
Loc. Runc (langa Buhusi), jud. Bacau, 605100,
Staret: protos. Macarie Costea,
Tel.: 0234.26.12.74, mobil: 0768.19.78.53
La o distanta de cativa kilometri, spre rasarit de orasul Buhusi, intr-o zona deluroasa impadurita, fiinteaza una din vechile manastiri ale eparhiei Romanului.
Prin traditie, zidirea ei este atribuita Sfantului voievod Stefan cel Mare, dupa batalia de la Orbic, din 1457, impotriva lui Petru Aron. Documentar este amintita la 1 Aprilie 1695, cand se vorbeste despre o danie a lui Ionascu Isarescu cu sotia sa Alexandra, considerati ctitorii reali ai manastirii. Existenta ei, fara a socoti cateva crampeie disparate ale unor interventii mai putin placute, a fost neintrerupta. Pana in 1888 a fost obste de calugari iar apoi, desfiintindu-se, a devenit biserica de mir a parohiei Lipoveni-Neamt. in 1941, venind de la manastirea Sihastria, ieromonahul Casian Cojoc reuseste sa o redeschida. in 1959, pentru opt ani, este iarasi inchisa si preluata de Statul comunist. Din anul 1967 viata monahala a fost reluata fara intrerupere pana in prezent. Hramul bisericii este "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil", iar al paraclisului "Sfintii imparati Constantin si Elena". Dupa ultima ei redeschidere si, mai ales dupa 1990, s-au executat mai multe lucrari de renovare si extindere a cladirilor anexe, o reconstructie a clopotnitei si cele necesare unor activitati gospodaresti curente. Biserica manastirii a fost restaurata si pictata intre 1986-1988 de Gheorghe Matei din Arad, in patrimoniul ei existand si icoana "Axionita", pictata de monahul Irineu Protcenco de la manastirea Sihastria. Manastirea Runc are un pronuntat rol si impact duhovnicesc prin programul complet al slujbelor specific monahale, oferind si posiblitati de cazare pentru pelerini. Continuitatea ei peste veacuri a insemnat si castigarea unei bogate experiente duhovnicesti si pastorale prin ravna staretilor Casian Cojoc, Sofronie Ungureanu, Isaia Tugurlan, Melchisedec Nicolau si, din 22 martie 1987, a staretului Arhim. Emilian Panait. Multi dintre monahii formati aici au acoperit, de-a lungul anilor, trebuintele pastorale si duhovnicesti ale altor asezari monahale sau ale centrului eparhial.
In prezent obstea numara 13 monahi, fiind un punct de reper spiritual pentru cei care o cerceteaza. Asemeni padurii variate si drepte in mijlocul careia se afla, vietuitorii de aici isi afirma darurile si aspiratia lor spre sfintenie implinind in tacere lucrarea bratelor, a mintii si a inimii.