Romania locurilor frumoase

Manastirea Muncelu (Manastirea Martirii Neamului)

Manastirea Muncelu (Manastirea Martirii Neamului), Baia de Aries

In partea de nord a judetului Alba, intr-un decor specific Muntilor Apuseni, pe o sa tihnita, retrasa intre culmile domoale ale dealurilor, la 5 km de orasul Baia de Aries, in satul Muncelu, se afla Manastirea "Martirii Neamului".
Manastirea a fost intemeiata la 25 Februarie 1943, de catre Episcopul Nicolae Colan de la Cluj, la initiativa unui comitet format din 15 persoane din Baia de Aries, in frunte cu profesorul Lazar Chirila.

Primul Staret al manastirii a fost parintele Gherasim Bica(1944-1947), alaturi de care a vietuit timp de un an de zile si viitorul Mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania.
Dupa Decembrie 1989, cand libertatea de credinta a devenit posibila, manastirea "Martirii Neamului" a fost reactivata in 1993 la initiativa si cu sprijinul crediciosilor din zona. O contributie deosebita au avut-o, familia parintelui Gheorghe Alb care a ridicat pe pamantul familiei o biserica de lemn si credinciosii din satul Muncelu in frunte cu parintele Eugen Nandrea, care au donat o parte din pamantul parohiei pentru noul amplasament al manastirii care si-a ales drept ocrotitori "Sfintii Romani".

Cea care a rectitorit practic manastirea, a fost monahia Filothea Ionescu fiind si prima stareta, a noii obsti de maici, intre anii 1993-2004.
Vizibil si imbietor de la mare distanta, prin formele sale edificiul prezinta o forma rara in oferta stilistica a arhitecturii religioase din aceasta zona.
in vecinatatea bisericii de lemn a fost ridicata o frumoasa si trainica biserica de zid, care se remarca prin cele trei abside semicirculare si turnul cilindric flancat de coloane. Un corp amplu de chilii, cu pridvorul desfasurat pe toata lungimea sa, margineste latura de sud-vest a bisericii.
in Duminica a II-a dupa Rusalii a "Sfintilor Romani", manastirea isi praznuieste hramul alaturi de credinciosii prezenti aici.
Accesul la manastire se face din DN 75 pe o distanta de 1,3km pe drumul comunal asfaltat DC 1A.

Localizare Manastirea Muncelu (Manastirea Martirii Neamului)

Scrie review Manastirea Muncelu (Manastirea Martirii Neamului)

Ai vizitat Manastirea Muncelu (Manastirea Martirii Neamului)? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii