Romania locurilor frumoase

Manastirea Bogdana

Manastirea Bogdana, Judetul Bacau

Manastirea "Sf. Treime", Bogdana - monument istoric
Com. Stefan cel Mare, jud. Bacau, 607606
Stareta: Stavrofora Cristofora Harjoaba,
Tel.: 0234.33.90.03, mobil: 0768.19.76.54

Asezata in zona Borzestiului, in apropierea satului Bogdana, intr-o regiune altadata puternic impadurita, a avut un rol important pentru evlavia credinciosilor de pe Valea Trotusului si a Tazlaului.

Prima atestare documentara este din 17 iulie 1634 si, la scurt timp, 12 iunie 1664, un alt document, atesta importanta manastirii in regiune. Ctitori principali, cunoscuti documentar, sunt logofatul Solomon Barladeanu si sotia sa Ana, care au zidit biserica ce a fost sfintita la 2 August 1670, in prezenta patriarhului Dositei al Ierusalimului. Hramul bisericii a fost initial "Pogorarea Duhului Sfant", iar, dupa reparatia din 1775, i s-a atribuit ca hram "Sfanta Treime". Desi era manastire pamanteana, a fost afectata de Legea secularizarii averilor manastiresti, incepand un proces de declin spiritual si, mai ales, material pentru aceasta asezare monahala. Cladiri si terenuri i-au fost arendate, iar viata manastireasca a fost expusa multor stramtori si privatiuni. in prima jumatate a secolului al XX-lea vietuitorii faceau eforturi mari sa reziste diverselor greutati si lipsuri, avand de infruntat si incendiul la o biserica de lemn din vatra manastirii; ulterior reusind amenajarea unui paraclis pentru slujbele zilnice. in anul 1959 aici vietuiau aproape 70 monahi cand, datorita decretului comunist, au trebuit sa paraseasca locul. Manastirea a deservit pe rand camin-spital, iar din 1975 tabara pentru scolari. Dupa cutremurul din 1977 s-a aprobat refacerea manastirii ca un complex muzeal, dar, in paralel, a reinceput viata monahala cu obste de calugarite. Vreme de doua decenii, in conditii neoficiale, camuflate, maicile, animate de vrednicul duhovnic Arhim. Isaia Tugurlan, au muncit la refacerea cladirilor si amenajarea unor spatii pentru depozitarea obiectelor de patrimoniu din toata Episcopia Romanului.

In 1986 biserica a fost pictata de Gheorghe Matei din Arad. Pana in anul 1990 eforturile pentru realuarea vietii monahale au fost dublate de cele pentru asigurarea bazei materiale si inzestrarea cu cele de trebuinta obstii si cultului divin, in conditii de ostilitate a unor oficiali comunisti si de evitare a unor constrangeri legislative. Astazi obstea numara aproape 70 calugarite sub staretia maicii Harjoaba Cristofora, avand ca duhovnic pe parintele Neofit Mogos. Pe langa activitatile gospodaresti curente, in grija maicilor este un bogat patrimoniu de carte bisericeasca si icoane, ele avand si indeletniciri in domeniul tesatoriei, picturii, sculpturii si croitoriei bisericesti.

Manastirea poate pune la dispozitie un numar limitat de spatii pentru pelerini. Acestora li se ofera un program liturgic dens, specific monahal, aici existand traditia citirii continuu a Psaltirii.

Ocrotirea Sfantului Ierarh Teodosie de la Brazi, care a fost un timp staret al manastirii Bogdana, a vegheat ca, in ciuda multelor greutati si lovituri suportate peste veacuri, flacara duhovniceasca a acestei asezari monahale sa arda vie si astazi.

Localizare Manastirea Bogdana

Scrie review Manastirea Bogdana

Ai vizitat Manastirea Bogdana? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii