Manastirea Aninoasa
Manastirea Aninoasa, Aninoasa, Arges
Manastirea Aninoasa este un monument istoric si arhitectural de traditie brancoveneasca, suprinzator de frumoasa si eleganta. Numele manastirii si al localitatii provine de la padurile de arini, care se intindeau pe colinele din imprejuri si se prezinta ca un ansamblu arhitectonic de tradiitie brancoveneasca, avand o incinta dreptunghiulara prevazuta cu un turn-clopotnita, chilii si paraclis, construita in anul 1677, de catre boierul clucer Tudoran Vladescu.In tinutul legendar al Muscelului, plin de biserici si manastiri ridicate din porunca domneasca, Manastirea Aninoasa este un lacas incarcat de istorie, cu un destin special.
Monument istoric si de arhitectura, Manastirea Aninoasa se prezinta ca un ansamblu arhitectonic de traditie brancoveneasca, avand o incinta dreptunghiulara prevazuta cu un turn-clopotnita, chilii si paraclis. Manastirea este insufletita de o obste de maici, biserica acesteia fiind inchinata Sfantului Ierarh Nicolae.
Numele manastirii si al localitatii se trage de la padurile de arini (anini), care se intindeau odinioara pe colinele din imprejurimi.
Manastirea dateaza din secolul al XVII-lea, din 1677, si este ctitoria unui boier din zona, Tudoran Vladescu. Boieri pamanteni, Vladestii au dat si numele unui sat din apropiere, Vladesti. Initial se dorea ca biserica mare sa fie biserica de curte pentru neamul boieresc. insa, chiar in anul in care s-a pus temelia acesteia, sotia boierului, Alexandra Vladescu, a decedat. in pronaos se afla doua pietre tombale, doua morminte. Unul dintre ele adaposteste osemintele Alexandrei, sotia ctitorului, iar celalalt osemintele Saftei Vladescu, cumnata Alexandrei. La moartea sotiei, clucerul Vladescu s-a calugarit, devenind monahul Teodosie. Iar functionalitatea presupusei biserici de cult s-a schimbat si ea in aceea de manastire de calugari.
Biserica a fost zugravita in fresca de catre renumitul zugrav Parvu Mutu din Campulung. Deasupra usii de la intrarea in biserica se vede si astazi tabloul votiv in care sunt zugraviti ctitorii bisericii, Tudoran si Alexandra, impreuna cu unsprezece copii din familia boiereasca .
Biserica de la Manastirea Aninoasa este prima biserica zugravita de Parvu Mutu dupa intoarcerea de la studii, mai inainte de a deveni zugravul familiei Cantacuzino.
Manastirea este fortificata, zidurile avand o grosime maxima de 1,84 metri, ceea ce ii confera un caracter unic in zona.
in prezent, intreagul complex monahal este foarte bine intretinut, frumusetea acestor locuri determinandu-i pe credinciosi sa revina aici, cu inimia deschisa, de fiecare data cand au ocazia.
Adresa: Manastirea Aninoasa este situata in comuna Aninoasa, judetul Arges, pe DN 73C, la 16 km de Campulung si la 30 de km de Curtea de Arges.