Jimbolia - obiective turistice Jimbolia
Jimbolia, Judetul Timis
Orasul Jimbolia se afla situat in partea de vest a Romaniei, la 572 km distanta fata de Bucuresti pe calea ferata si 600 km pe sosea, fiind strabatut de meridianul de 20˚38’ longitudine estica si de paralela de 45 46 latitudine nordica. in cadrul judetului Timis se afla in extremitatea vestica a acestuia, la 39 km distanta (pe calea ferata) de resedinta acestuia, municipiul Timisoara.Ca pozitie geografica, orasul Jimbolia este situat in Campia Banatului, la contactul dintre Campia Timisului si Campia Muresului. Un aliniament de sate marcheaza limita dintre cele doua unitati de relief: Checea-Carpinis-Satchinez. Altitudinea medie a orasului este de 82 de metri. Se afla la intersectia unor importante cai de comunicatie ce fac legatura dintre Romania si spatiul ex-iugoslav, fiind un important punct de frontiera feroviar si rutier la granita dintre Romania si Serbia.
Prima atestare documentara a orasului dateaza din anul 1332 . Pana la colonizarile din 1766 s-a numit Chumbul, Chombol, Csomboly, Zsomboly. Odata cu colonizarile germane, localitatea se va numi Hatzfeld, iar din 1924, Jimbolia. in 1857, Jimbolia este legata de Timisoara prin una din primele cai ferate de pe teritoriul Romaniei. Prima unitate industriala este infiintata in anul 1864 - Fabrica de tigla "Bohn & Co“ (viitoarea "Ceramica“). A doua jumatate a secolului al XVIII-lea se remarca printr-o impetuoasa dezvoltare edilitara si urbanistica.
Zestrea arhitectonica a orasului se imbogateste cu edificii de un rafinament aparte precum: castelul "Csito" (1863), Palatul administrativ (1878), Statuia Sf. Florian (1866) s.a. devine un important centru industrial si, ca marime demografica, al treilea oras din judetul Timis (15.259 locuitoriin 1981).
in ultimii ani, dupa Revolutia din Decembrie 1989, orasul a parcurs ample transformari de ordin economic, politic si social. Prezentul orasului este marcat de perspective pozitive in privinta investitiilor straine, dotarilor edilitare si a dezvoltarii orasului in general.
Din punct de vedere economic, sectorul primar, agricultura, ocupa o pondere insemnata. Fondul funciar cuprinde 9735 ha teren agricol din care 97% teren arabil si 3% pasuni si fanete.
Profilul industrial al orasului ramane dominat de industria usoara (incaltaminte, confectii, textile) dupa care urmeaza industria electrotehnica si electronica, industria mecanica, industria maselor plastice.
In industria orasului lucreaza 58% din populatia activa. Cele mai mari firme industriale ale orasului sunt:
- Vogt Romania - componente electronice,
- Ciocanul Prodimpex - incaltaminte,
- CRH - subansamble auto, Halm - pompe hidraulice,
- Ani Fashion - confectii, imbracaminte.
- Faulhaber - micromotoare,
- Kabelsysteme Hatzfeld - cabluri audio-video.
Sectorul tertiar, care cuprinde toata gama serviciilor, are o pondere de 38%.
In domeniul transporturilor feroviare, Jimbolia dispune de acces la caile ferate secundare: Timisoara - Jimbolia - Kikinda (spre Serbia) si Jimbolia - Lovrin. in domeniul transportului rutier, Jimbolia are acces la drumurile nationale 59A, Timisoara - Jimbolia - Srbska Crnja (Serbia) si 59C, Jimbolia - Sannicolau Mare. Legatura cu localitatea Lovrin se face pe drumul judetean DJ 594.