Romania locurilor frumoase

Cetatea Noviodunum

Cetatea Noviodunum, Isaccea

Cetatea Noviodunum: asezare fortificata romana si apoi bizantina.
Localizare: la 2,5 km est de orasul modern, pe malul drept al Dunarii, pe un promontoriu inalt de peste 20 m, in punctul "Pontonul Vechi". Amplasamentul sau este justificat de existenta celui mai important vad al Dunarii in acest sector, ultimul inaintea Deltei. Latimea fluviului in acest punct este mai mica de 1 km. Cetatea romana pereche a Noviodunumului aflata pe malul opus al acestui vad este Aliobrix (astazi Orlovka, Ucraina). Se pare ca atat Noviodunum cat si Aliobrix au fost ctitorite de celtii din tribul britolagilor, prin sec III i.H. Acum Dunarea in acesasta zona reprezinta granita intre Romania si Ucraina dar in trecut a reprezentat frontiera nordica a Imperiului Roman, iar mai apoi granita intre Imperiul Otoman si cel Rus. Importanta strategica a acestui punct de traversare a Dunarii a condus la fortificarea succesiva a sitului de-a lungul epocilor. Portul si incinta nordica din epoca romana a Noviodunumului, intinse pe o lungime de 300 de metrii, se afla astazi pe plaja Dunarii si sunt inundate in perioadele in care apele cresc. Pe celelalte laturi incinta de piatra este inconjurata de 3 valuri de pamant si santuri de aparare ce protejeaza o mare asezare civila spre S si E (Stefan 1973) - aspect disputat de Lockyear (et alli 2005, p.124). Dincolo de valuri se intind pe mai multi kilometrii necropolele, atat plane cat si tumulare. Insiruirirea movilelor funerare jaloneaza drumurile antice vizibile partial si astazi pe fotografiile aeriene.
Cercetari: situl a fost remarcat inca din secolul XIX de Pamfil Polonic si Grigore Tocilescu, dar sapaturile arheologice au inceput in 1955: I. Barnea cu sapaturi de salvare pe faleza si apoi din nou in 1970-1971: I. Barnea, A. Barnea. Sapaturi au fost desfasurate si in necropola - Simion Gavrila. Sapaturi sistematice neintrerupte din 1995. Din colectiv: Gh. Manucu Adamesteanu, Florin Topoleanu, Victor Henrich Baumann, Chris Lockyear, Aurel Stanica, Dan Aparischivei.
Istoric: Odata cu anexarea Dobrogei sub Vespasian la provincia Moesia Inferior, Noviodunumul devine sediul flotei romane la Dunarea de jos Classis Flavia Moesica, dar si al altor trupe: detasamente ale legiunii V Macedonica, iar dupa mutarea acesteia in Dacia la 167, ale legiunii I Italica. Noviodunumul era capatul nordic al importantului drum ce venea din S de la Marcianopolis, in punctul sau de intersectie cu artera militara E-V ce urma malul drept al fluviului, fiind un sit atat cu importanta strategica militara, dar si comerciala. Noviodunumul este municipiu, cel putin in timpul Severilor, asa cum arata o inscriptie gasita la Dinogetia, dar e foarte posibil sa se fi bucurat de un statut superior celui de vicus sau civitas inca din secolul II d. Hr. Au fost stabilite 3 faze importante de existenta:
1. epoca Principatului - in aceasta perioada se dateaza majoritatea descoperirilor epigrafice, precum si numerosul material tegular cu stampilele legiunii V Macedonica si flotei. In aceasta perioada incinta era mai mare decat cea pastrata acum si care dateaza din epoca Dominatului. Acest lucru este dovedit de descoperirea in partea de N si V, pe faleza Dunarii, a urmelor de cladiri, sub nivelul zidului de incinta tarziu, inclusiv terme, Intinderea mai mare catre N si V a incintei din perioada Principatului este dovedita si de aerofotograme. Aceasta prima "faza" de existenta este marcata spre final de distrugeri cauzate de atacurile gotilor si herulilor din 267.
2. epoca Dominatului -incinta este refacuta masiv in timpul imparatilor Diocletian si Constantin, fiind restransa spre sud si est fata de amplasamentul intial (este de presupus o ridicare a ivelului Dunarii); are o lungime de 300 m, ziduri groase de 3m si turnuri semicirculare si un turn mare rectangular. Intr-o portiune spre est zidul a fost dublat cu un altul aflat de 12 m. Tot in aceasta perioda asezarea extramurana este fortificata cu cele trei santuri pe laturile de E si S. Trupe: In aceasta perioada Noviodunum este sediul legiunii I Iovia Scythica si a flotei Classis Ripae Scythicae. Din secolul IV, aici stationeaza si unitatea milites primiConstantiniani.
3. perioada bizantina - Orasul este refacut in timpul lui Anastasius si Iustinian cand devine resedinta episcopala. Viata urbana continua pana in secolul VII. Este reluata din secolul X odata cu revenirea stapanirii bizantine la Dunare.

Localizare Cetatea Noviodunum

Scrie review Cetatea Noviodunum

Ai vizitat Cetatea Noviodunum? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii