Cetatea de Balta
Cetatea de Balta, Judetul Alba
Cetatea de Balta - denumirea a primit-o de la amplasarea cetatii medievale intr-o zona mlastinoasa, intr-un loc numit "Lunca", intr-un triunghi format de Tarnava Mica, paraul Ratului si Dealul "Dupa Gradini".Cetatea se afla printre cele mai vechi fortificatii din Transilvania, fiind amintita in anii 1202-1203. Din fortificatia veche de lemn si valurile de pamant care inconjurau biserica din centrul localitatii, s-au mai pastrat doar portiuni din santul de aparare, dupa invazia tatarilor din anul 1241 fiind incendiata.
In prima jumatate a secolului XVI a fost reconstruita cu ordinul lui Carol Robert de Anjou. A reaparut in documente in anul 1324, sub denumirea de Castelul Bethlen- Haller, construit in stilul Renasterii, in plan patrulater compact, fara curte interioara. Turnurile, fara rol defensiv au dominat nucleul central, conferindu-i aspectul medieval. Dispozitia generala a intregului castel reproduce corpul Castelului Chambord, cu destinatie de locuire de la inceput.
Batranii localitatii spun ca pentru construirea castelului s-a folosit piatra din ruinele vechii cetati, fiind amplsat pe versantul unui deal, paralel cu drumul national.