Romania locurilor frumoase

Cetatea de Balta

Cetatea de Balta, Judetul Alba

Cetatea de Balta - denumirea a primit-o de la amplasarea cetatii medievale intr-o zona mlastinoasa, intr-un loc numit "Lunca", intr-un triunghi format de Tarnava Mica, paraul Ratului si Dealul "Dupa Gradini".
Cetatea se afla printre cele mai vechi fortificatii din Transilvania, fiind amintita in anii 1202-1203. Din fortificatia veche de lemn si valurile de pamant care inconjurau biserica din centrul localitatii, s-au mai pastrat doar portiuni din santul de aparare, dupa invazia tatarilor din anul 1241 fiind incendiata.

In prima jumatate a secolului XVI a fost reconstruita cu ordinul lui Carol Robert de Anjou. A reaparut in documente in anul 1324, sub denumirea de Castelul Bethlen- Haller, construit in stilul Renasterii, in plan patrulater compact, fara curte interioara. Turnurile, fara rol defensiv au dominat nucleul central, conferindu-i aspectul medieval. Dispozitia generala a intregului castel reproduce corpul Castelului Chambord, cu destinatie de locuire de la inceput.
Batranii localitatii spun ca pentru construirea castelului s-a folosit piatra din ruinele vechii cetati, fiind amplsat pe versantul unui deal, paralel cu drumul national.

Localizare Cetatea de Balta

Scrie review Cetatea de Balta

Ai vizitat Cetatea de Balta? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii