Carsturi Parcul natural Bucegi
Carsturi Parcul natural Bucegi, Parcul Natural Bucegi
Ce este un CARST?Eroziune si dizolvare a calcarelor, gipsurilor si sarii, provocata de apele subterane sau de suprafata, urmata de crearea unor forme caracteristice; forma de relief rezultata in urma acestei eroziuni.
- Sistemul Batrana-Pestera Ialomitei cuprinde extremitatea sud-estica a Muntelui Batrana, Cheile Ursilor si Pestera Ialomitei. Pestera dreneaza apele ce se pierd prin ponoare pe suprafata platoului si in cursul superior al vaii Horoaba.
- Sistemul Horoabele cuprinde bazinul vaii Horoaba si un foarte important lapiez situat in versantul drept. Descarcarea apelor infiltrate pe suprafata lapiezului si in cheile Horoabei se face prin Izbucul din Gura Cheilor.
- Sistemul Strunga-Coteanu cuprinde lapiezul din muntele Strunga, dolinele din Valea Coteanu si Izbucul Coteanu aflat in apropiere de confluenta cu Valea Ialomitei.
- Sistemul Muntele Tatarului cuprinde un foarte interesant carst instalat atat pe suprafetele plane din zona somitala cu lapiezuri, cat si pe numeroasele polite structurale si fracturi tectonice din versanti cu doline, mici depresiuni alungite. Un fenomen carstic notabil sunt Cheile Tatarului in care se cunosc si doua pesteri. Descarcarea sistemului se face prin resurgenta de la Izvorul Pastravariei.
- Sistemul Muntele Zanoaga-Lespezi cuprinde muntii calcarosi cu acelasi nume care sunt partial distrusi de cariere, Cheile Zanoagei si Orzei. Pe suprafata relativ plata a acestor munti se gasesc foarte interesante forme paleocarstice cum ar fi Claile, in Lespezi. Resurgenta sistemului este Izvorul Orzei.
- Sistemul Ratei este situat intre Valea Brateiului si Valea Rateiului si cuprinde cel mai important fenomen endocarstic din Parcul Natural Bucegi, Pestera Ratei cu o dezvoltare de peste 7 km.