Romania locurilor frumoase

Budila - obiective turistice Budila

Budila, Judetul Brasov

Comuna Budila este asezata de o parte si de alta a drumului ce leaga comunele Teliu si Tarlungeni (pe o distanta de circa 2 km.).
Despre existenta comunei Budila se pomeneste in cartea "Szekely Zold".
Aceasta lucrare cuprinde ca data anul 1211 care marcheaza venirea Cavalerilor Teutoni in partile Depresiunii Barsei, unde s-au asezat ca locuitori stabili. Venirea acestora a facut ca locuitorii Budilei sa se retraga spre regiunea deluroasa, pe Valea Ducsoarei, la circa 2 km spre est de actuala vatra a comunei.
In anul 1214, dupa navalirea tatarilor, regele Ungariei, Adalbert al IV-lea a donat teritoriul Budilei logofatului Dumitru din Prejmer. in anul 1332 comuna figureaza sub numele de Buduli, apartinand din punct de vedere administrativ de Sfantu Gheorghe. Nu se cunoaste in ce imprejurari si de catre cine a fost donata comuna voievodului Transilvaniei in anul 1405. Cel mai vechi document cunoscut care atesta existenta comunei il constituie un sarcofag pe care este gravat textul urmator: " TUMULUS GENEROSI D. CLEMENTIS BELDI DE UZON TRIUM SEDIUM SICULICALIUM SEPSI KISDI ET ORBAI SUP..... REGIUS CAPITENEUS ... VERO EXPEDITONIBUS VICTO ... RELI ... PROPG .... STADIO AETATIS XXX ... 1677.D.6.FEBR."
Referitor la originea denumirii comunei, cuvantul BUDILA este de origine slava si inseamna: planta intepatoare, iritanta.
Comuna Budila este legata de unele evenimente istorice din trecutul poporului si anume: in anul 1599 Mihai Viteazul, trecand muntii prin trecatoarea Buzau spre Transilvania, la iesirea din Valea Teliului populatia din Budila i-a iesit inainte, aducandu-i daruri in semn de supunere.
in jurul anului 1612 cetatea din Budila a fost distrusa pana la temelie. Mai tarziu a fost recladita, intr-un stil mai frumos si mai pompos, devenind cuibul lui Beldi Pal.
Perioada aceasta este marcata de o serie de razboaie dintre feude ceea ce il determina pe Beldi Pal sa paraseasca cetatea Budila atunci cand Mikes Kelemen trimite trupele pentru a cuceri proprietatea lui Beldi. O versiune legata de aceste razboaie dintre nobilii feudali, arata ca Beldi Pal, pentru a induce in eroare dusmanii, a pus invers potcoavele calului, pentru ca acestia sa nu-si dea seama in ce directie a fugit. Plin de manie ca nu l-a putut prinde, Mikes Kelemen distruge fara mila frumoasa cetate pana la temelii. Exista pareri ca cetatea din Budila ar fi fost legata prin niste tunele subterane de cetatea din Brasov. Aceste pasaje subterane s-au pastrat pana astazi, situandu-se la cativa metri sub locatia scolii.

Localizare Budila

Scrie review Budila

Ai vizitat Budila? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii