Romania locurilor frumoase

Biserica evangelica fortificata din Agnita (Cetatea Saseasca cu Biserica Evanghelica de Confesiune Augustana Fortificata)

Biserica evangelica fortificata din Agnita (Cetatea Saseasca cu Biserica Evanghelica de Confesiune Augustana Fortificata), Judetul Sibiu

Desi nu se cunoaste cu exactitate momentul construirii sale, se presupune ca ar fi fost ridicata initial ca bazilica romanica, undeva in prima jumatate a secolului al Xlll-lea. in prezent, se pastreaza o parte din incinta interioara si patru turnuri: cel al dogarilor pe partea de nord, care este si turn de poarta, cel al fierarilor pe latura estica, al croitorilor pe cea sudica si al cizmarilor spre sud-vest.

Privilegiile regale confirma existenta cetatii din Agnita in 1466, ea fiind construita probabil odata cu biserica – hala gotica, inaltata pe fundamentul unei bazilici romane, fara turn, din secolul al XIII-lea, fortificata in primul sfert al secolului al XVI-lea. Intr-un document pastrat pana in 1948 in biserica, era indicat anul 1409 ca fiind acela al constructiei actuale.
Cetatea, alcatuita dintr-o tripla incinta, a fost ridicata in mai multe etape, asa cum mai tarziu a fost modificata la diferite intervale. Cele patru turnuri de aparare construite din piatra de rau si de cariere apartineau curtinei interioare. In centrul laturii nordice, turnul dulgherilor, cu o intrare boltita prevazuta cu hersa, veghea deasupra portii. In est se inalta turnul faurarilor (al Hotentotilor), in sud-est turnul croitorilor, iar in sud-vest turnul cizmarilor. Intre acestea din urma mai exista sopronul vechi din lemn.
Turnurile isi datoreaza denumirile faptului ca ingrijirea si apararea lor era datoria diferitelor bresle, care isi pastrau in turnul lor si slanina agatata de barnele platformelor de lemn. Turnurile cu cate cinci caturi sunt toate prevazute cu metereze mici, practicabile exclusiv pentru arme de foc, nisele fiind boltite prin arcade de piatra asezate vertical sau acoperite de lespezi suprapuse marginal.
La devastarea comunei, in 1600, de catre trupe de mercenari, a fost arsa si biserica, renovata apoi in 1614. In 1890 s-au reinnoit parti ale boltilor catedralei sudice. In 1892 bastionul de deasupra corului devenit subred, a fost demolat, iar in 1908 acoperisul bisericii a fost facut din nou.

Localizare Biserica evangelica fortificata din Agnita (Cetatea Saseasca cu Biserica Evanghelica de Confesiune Augustana Fortificata)

Scrie review Biserica evangelica fortificata din Agnita (Cetatea Saseasca cu Biserica Evanghelica de Confesiune Augustana Fortificata)

Ai vizitat Biserica evangelica fortificata din Agnita (Cetatea Saseasca cu Biserica Evanghelica de Confesiune Augustana Fortificata)? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii