Romania locurilor frumoase

Pestera Ghetarul Vartop

Pestera Ghetarul Vartop, Statiunea Arieseni

Pestera Ghetarul de la Vartop este o rezervatia naturala speologica.
Ghetarul de la Vartop - Numit si "Pestera Minunata", pentru ca detine o multime de formatiuni extrem de diverse si in acelasi timp, bine conservate,Ghetarul este situat pe teritoriul comunei Arieseni, judetul Alba in Muntii Bihorului.
Denumirea pesterii vine de la platoul sub care se afla, platoul Vartop, vartoapele fiind adanciturile care se formeaza in zonele carstice.Aceasta nu este ramificata, insa ofera un decor divers si intim, ca ambianta a incaperilor.
Chiar daca nu este foarte lung, culoarul pesterii este o adevarata aventura pentru cei care vor sa il strabata: urcusuri si coborasuri, mers strecurat, aplecat, in genunchi, printre peretii umezi ai culoarelor.
Pestera a devenit faimoasa in anii ’70, cand au fost gasite urme de picior apartinand unor oameni de Neanderthal, care sunt impietrite si au o vechime de 62.000 de ani.
Pestera are o lungime de 300 de metri; intrarea de 15 m lungime si 5 m inaltime, duce in mod descendent spre mai multe sali , fiecare dintre ele impodobite cu elemente specifice:
- "Sala Ghetarului" de 70 m in care se afla un bloc de gheata de 1600 mc
- "Sala Domului".
- "Sala Minunilor", denumita astfel datorita diversitatii speleotemelor prezente: stalactite, stalagmite, coloane, draperii parietale, coralite, gururi etc
- "Sala Mare" in care se pot observa domuri stalagmitice si numeroase stalagmite, stalactite, coloane, coralite, baldachine, draperii, gururi festonate, un disc si cristale de calcit.
Ca sa ajungi la Ghetar alegi drumul, care trece prin Campeni, la Garda , apoi, continui pe drumul ce pleaca din centrul localitatii pana la Garda Seaca, de unde mergi pana in satul Casa de Piatra. De la ultima casa, accesul se face pe o carare nemarcata, ce intra in padure.

Pestera Ghetarul de la Vartop (numita si Pestera Minunata) este o pestera frumos concretionata, situata la aproximativ 1170 m altitudine, in apropierea catunului Casa de Piatra din comuna Arieseni, jud. Alba.
Pestera este ascendenta (30 m denivelare pozitiva) si are o lungime de aproximativ 340 m. Poate fi vizitata fara echipament special de parcurgere a verticalelor.
Accesul catre pestera se face pe o poteca semnalizata din catunul Casa de Piatra, comuna Arieseni. Pana in Casa de Piatra se ajunge din centrul localitatii Garda de Sus, pe drumul comunal paralel cu valea Garda de Sus, iar spre amonte - valea Gardisoara (intre Garda si Casa de Piatra sunt 12 km).
Ghetarul de la Vartop este celebru indeosebi pentru faptul ca in anul 1974, cercetatori din cadrul Institutului de Speologie Emil Racovita din Cluj-Napoca au descoperit in interiorul ei 3 urme de hominid imprimate in planseul pesterii. Cea mai bine conservata dintre acestea a fost prelevata in momentul descoperirii in vederea studierii sale, in timp ce, din pacate, celelalte doua urme au fost decupate si furate din pestera la scurt timp dupa aceea, fara a se cunoaste autorii faptei pana in prezent. Studiile efectuate au relevat ca vechimea urmei de hominid este de cel putin 62.000 de ani (Onac si colab., 2005), ceea ce denota faptul ca ea trebuie sa fi apartinut omului de Neanderthal.
Pestera a fost declarata monument al naturii incepand din anul 1957 si preluata in administrare de catre Comisia Monumentelor Naturii din cadrul Academiei R.P.R.

Localizare Pestera Ghetarul Vartop

Scrie review Pestera Ghetarul Vartop

Ai vizitat Pestera Ghetarul Vartop? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii