Romania locurilor frumoase

Monumentul Calvarul Aiudului

Monumentul Calvarul Aiudului, Aiud

Monumentul "Calvarul Aiudului" (Monumentul fostilor detinuti politici).
Monumentul numit "Calvarul Aiudului", a carui constructie a inceput in anul 1992, din initiativa AFDPR, reprezinta un templu al durerii. Perechi de cruci, inalte de 6 m, cruci gemene din traditia romaneasca, reprezentand oameni martirizati, frati prin moarte nu prin nastere, poarta pe umeri crucea destinului.

Monumentul "Calvarul Aiudului" este situat in "Rapa robilor" sau "Dealul robilor", numele sub care este cunoscut locul in care au fost ingropati detinutii decedati in penitenciarul din Aiud.
Amplasat in partea de sud-vest a municipiului Aiud, monumentul inalt de 18 metri, lat de 6 metri si lung de 27 metri, are amplasat deasupra 14 cruci de 6 metri, pe doua siruri imbinate, peste care s-a asezat o cruce mare putin inclinata. Simbolizeaza suferintele indurate de cei intemnitati de comunisti in penitenciarul din Aiud, cele 14 cruci reprezentand martirii ce duc pe umerii lor crucea cea mare - suferinta neamului romanesc. Pe bratele crucii mari sunt doua gauri, simbol al ochilor plansi indreptati spre Dumnezeu, singurul sprijin al detinutilor.
in 1992 Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, filiala Alba si Sibiu, au luat decizia de a ridica un monument si un asezamant monahal in "Rapa robilor". Conceptia monumentului apartine arhitectului Anghel Marcu in colaborare cu arhitectii Nicolae Goga si Liliana Chiaburu. Lucrarile de executie s-au incheiat in 1999. in interiorul monumentului, pe peretii paraclisului, de-a lungul treptelor care conduc spre Altar, au fost asezate placi de marmura alba pe care sunt inscrise numele detinutilor trecuti prin inchisorile comuniste din Romania. in dreptul celor executati in penitenciare, in fata numelor acestora, a fost trecuta litera "e".
in 1997 monumentul si autorul lui au obtinut premiul special in cadrul premiilor Arhitext Design. Monumentul este prezent in majoritatea ghidurilor turistice fiind vizitat de cei care trec prin orasul Aiud, pentru a aduce un omagiu celor care au suferit in temnitele Romaniei comuniste.

Localizare Monumentul Calvarul Aiudului

Scrie review Monumentul Calvarul Aiudului

Ai vizitat Monumentul Calvarul Aiudului? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii