Romania locurilor frumoase

Manastirea Celic Dere

Manastirea Celic Dere, Telita

Manastirea Celic-Dere (Cilic) a fost intemeiata intre 1841-1844 de catre Athanasie Lisavenco, arhimandrit, si Paisie, schimonah, ca manastire mixta. A fost parasita 10 ani si distrusa in timpul Razboiului Crimeei, cand arhimandritul s-a refugiat in sudul Basarabiei, de unde si venise initial. in 1846 calugarilor li se construieste un schit la Cilicul de Jos (actuala manastire Saun), Celicul ramanand manastire de calugarite. Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a manastirii este construita incepand cu 1901, pana in 1932 manastirea capatand aspectul pe care il pastreaza si astazi.
Situata pe valea paraului Celic, de la care si-a luat si numele, manastirea detine icoane unicat, la care pelerinii vin sa se inchine cu mare nadejde in puterea dumnezeiasca.
O astfel de icoana este icoana facatoare de minuni a Domnului nostru Iisus Hristos, adusa aici pe la 1806 - 1812, cunoscuta si sub numele de "Icoana care se curata singura" deoarece la un moment dat era innegrita de trecerea timpului, dar apoi, ca o minune, chipul Mintuitorului s-a luminat in parte.
Legenda locului spune ca icoana a fost adusa de un soldat care le-a spus calugarilor ca, desi este innegrita, ea se va curata, iar ochii lui Hristos se vor deschide. La aproape 200 de ani de la acel moment, icoana s-a luminat pe mai bine de jumatate din suprafata.
Crestinismul, pentru noi romanii, a inceput in tinuturile Dobrogei, pe pamintul pe care Apostolul Andrei a pasit pentru prima data.
"Nascuta intr-un vis", Manastirea Celic Dere, centru al ortodoxismului, este tesuta in legende si povesti, iar linistea si frumusetea idilica a locului te poarta cu gandul catre mostenirea si continuarea traditiilor monahale dobrogene.

Localizare Manastirea Celic Dere

Scrie review Manastirea Celic Dere

Ai vizitat Manastirea Celic Dere? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii