Romania locurilor frumoase

Catedrala Episcopala Adormirea Maicii Domnului

Catedrala Episcopala Adormirea Maicii Domnului, Giurgiu

Catedrala Episcopala "Adormirea Maicii Domnului" - Lucrarile de specialitate consemneaza ca biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" a fost construita pe locul unde se vede astazi, intre anii 1840-1852. in decursul timpului ea a mai suferit cateva transformari majore.
Planul bisericii este de tip bazilical, cu turle pe naos si pridvor, zidita din caramida arsa cu mortar de var, pe o temelie de piatra. Aceasta piatra folosita la temelia bisericii a fost luata din zidurile cetatii Giurgiu, dupa cum aflam dintr-o aprobare data de generalul Kiseleff in anul 1832.
Constructie mareata, ce poarta in sine specificul arhitecturii bizantine, caracterizat de linii drepte si arce de cerc rotunde, cu ziduri groase, stalpi patrati, ferestre mari si turle cu calote sferice, avand la vremea ridicarii aerul specific epocii in care s-a nascut, biserica zidita la jumatatea secolului al XIX-lea sufera unele transformari in prima jumatate a secolului al XX-lea. Astfel, intr-o prima faza, dupa cum vedem in unele imagini din acea vreme si din marturiile consemnate in Condica acestei biserici, portalul de la intrarea principala a fost inlocuit cu un portic mai mare ce se vede si astazi.
S-a continuat cu schimbarea acoperisului si a celor doua turle vechi din lemn cu unele din beton armat. Tot acum se construiesc cele doua timpane pe laturile de nord si sud din dreptul turlei Pantocratorului si friza cu firide de sub cornisa in interior se inlocuiesc cafasul si amvonul, se pune parchet in altar si gresie in naos si in pronaos peste pardoseala de piatra. Se instaleaza o centrala proprie si calorifere. Apoi se va incepe repictarea bisericii, datorita faptului ca pictura veche era deteriorata. in 1930 se repara clopotnita si se construieste casa parohiala.

Localizare Catedrala Episcopala Adormirea Maicii Domnului

Scrie review Catedrala Episcopala Adormirea Maicii Domnului

Ai vizitat Catedrala Episcopala Adormirea Maicii Domnului? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii