Romania locurilor frumoase

Castelul Mikes (Budila)

Castelul Mikes (Budila), Budila

Castelul Mikes se afla in imediata apropiere a castelelelor Nemes si Beldy Pal, pozitionat intre acestea, la o distanta de cateva sute de metri.
Desi conform unor surse castelul ar fi fost construit in secolul XVIII, cladirea are aspectul unei constructii de secol XIX. Castelul Mikes consta in 3 volume alipite. Volumul principal, a carui latura lunga reprezinta fatada principala, este, aproape sigur, o constructie de secol XIX, intrucat si boltile din subsol sunt tot de secol XIX (grinzi de metal cu bolti de caramida intre). Fatada principala este compusa dupa canoanele eclectismului, cu un element central, asezat in axul de simetrie al fatadei si doua elemente laterale. Bosajele de pe colturi, coloanele angajate, maniera de tratare a andramentelor de usi si ferestre, toate acestea trimit si ele la arhitectura istoricista a secolului XIX.
Pe de alta parte, nu este exclus ca cel de-al doilea volum, la al carui subsol nu am avut acces, sa dateze intr-adevar din secolul XVIII, iar primul volum sa fie adaugat intr-o epoca ulteriora, din dorinta de a extinde cladirea.
Ultimul volum, cel mai mic, este o terasa inchisa cu lemn, ale caror scari de piatra dadeau spre ceea ce a fost odata parcul castelului. Frontonul de lemn cu traforaje de la partea superioara a terasei este un fenomen interesant.
Accestul in castel se face pe o poarta impunatoare, de fier forjat. Aleea inconjoara apoi un rond cu copaci inalti si impunatori, trecand prin fata castelului. Intre curtile celor trei locuinte nobiliare exista drum facut, dar nu stim din ce perioada.
sursa: monumenteuitate.org

Localizare Castelul Mikes (Budila)

Scrie review Castelul Mikes (Budila)

Ai vizitat Castelul Mikes (Budila)? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii