Romania locurilor frumoase

Bistra - obiective turistice Bistra

Bistra, Judetul Alba

Bistra este o comuna in județul Alba, Transilvania, Romania, formata din satele Aronesti, Balesti, Balesti-Catun, Barlesti, Bistra (resedința), Cheleteni, Ciuldesti, Crețesti, Dambureni, Dealu Muntelui, Durasti, Ganesti, Garde, Hodisesti, Hudricesti, Lipaia, Lunca Larga, Lunca Merilor, Mihaiesti, Namas, Novacesti, Perjesti, Poiana, Poiu, Ratitis, Runcuri, Salagesti, stefanca, Tolacesti, Tomnatec, Trisoresti, Țaranesti, Varsii Mari, Varsii Mici si Varsi-Rontu. Este situata in nord-vestul județului Alba, pe cursul mijlociu al riului Aries. Suprafața comunei, de 132 kilometri patrați, reprezinta 1,8% din suprafața județului Alba. Din totalul ei, terenurile agricole ocupa 3.495 ha - 785 ha teren arabil, 1.939 ha pasuni si 849 ha fanețe.

Comuna Bistra este atestata documentar in anul 1437, sub denumirea de "sat cnezial" condus de cneazul de Bezere. Dar Bistra este una dintre cele mai vechi asezari de pe Valea Ariesului, iar numele ei era cunoscut inca de pe vremea regelui Carol Robert de Anjou.
In secolul al XV-lea, Bistra aparținea, din punct de vedere administrativ, Capitulului de Alba-Iulia si era socotita ca un cnezat: Kenesius Byzere. Din anul 1650 pana in anul 1875 a facut parte din Comitatul Alba Inferioara, domeniul superior al Zlatnei. Dupa arondarea administrativa din 1875, Bistra a fost cuprinsa in comitatul Turda-Aries.
Teritoriul comunei Bistra a fost locuit inca din preistorie. Descoperirea unor podoabe de aur, provenind din neoliticul tirziu, precum si inmultirea urmelor in epocile bronzului si a fierului dovedesc cunoasterea de catre localnici a tehnicilor obținerii metalului nobil, procurat indeosebi din aluviunile Ariesului si ale afluenților sai.
In secolele III-II i.Cr., dacii au inceput exploatarea si prelucrarea zacamintelor auro-argintifere din Munții Apuseni prin saparea de galerii si prin spalatorii de aur. Dupa cucerirea Daciei de catre romani, acestia au intemeiat in aceasta regiune miniera, impreuna cu autohtonii, asezari rustice montane.
Locuitorii Bistrei fac parte din marea familie a moților, urmasi direcți ai dacilor si ai colonistilor romani adusi de imparatul Traian in urma ocuparii Daciei. Una din urmele cele mai importante ramase de la romani este drumul care leaga orasele romane Apulum (Alba Iulia) de Alburnus Maior (Rosia Montana), coborand apoi pe Aries in jos pana la Potaisa (Turda) si trecand, deci, peste teritoriul actual al comunei.

Localizare Bistra

Scrie review Bistra

Ai vizitat Bistra? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii